10 typisch Nepalese gerechten
- Britt

- 13 feb
- 2 minuten om te lezen
Typisch Nepalees eten is een heerlijke mengeling van invloeden uit India, Tibet en andere Aziatische keukens, maar het heeft ook zijn eigen unieke smaken en gerechten. Hieronder 10 Nepalese gerechten die je regelmatig op de kaart zult zien staan in dit land.
Dal Bhat
Dal Bhat is het nationale gerecht van Nepal en wordt dagelijks gegeten door veel Nepalezen. Het bestaat uit dalĀ (linzensoep) en bhatĀ (gekookte rijst). Het wordt vaak geserveerd met verschillende bijgerechten zoals tarkariĀ (groente curry), acharĀ (pikante pickles), en soms dahiĀ (yoghurt). Het is een voedzame maaltijd en kan zowel veganistisch als met vlees worden geserveerd.
Momo
Momo's zijn Nepalese dumplings die vaak gevuld zijn met vlees (meestal kip of varkensvlees), groenten, of een mengsel van beide. Ze kunnen gestoomd of gefrituurd worden geserveerd en worden vaak geserveerd met een pittige dipsaus. Ze zijn erg populair als streetfood en zijn in heel Nepal te vinden.
Thukpa
Thukpa is een noedelsoep die zijn oorsprong vindt in Tibet, maar is ook enorm populair in Nepal, vooral in de bergachtige gebieden. Het is een stevige soep met noedels, groenten en vaak vlees, zoals kip of rundvlees. Het wordt gekruid met specerijen en soms geserveerd met een beetje chutney voor extra smaak.
Sel Roti
Sel Roti is een zoete, gefrituurde rijstdonut die vaak wordt gegeten tijdens festivals, vooral tijdens TiharĀ (het festival van de lichten) en DashainĀ (het belangrijkste hindoeĆÆstische festival in Nepal). Het heeft een beetje de textuur van een donut, maar wordt gemaakt van rijstmeel en vaak geserveerd met melk of yoghurt.
Chatamari
Chatamari, ook wel bekend als "Nepalese pizza", is een soort dunne, hartige pannenkoek gemaakt van rijstmeel. Het wordt meestal belegd met verschillende ingrediƫnten zoals gehakt vlees, groenten, eieren en kruiden. Het komt oorspronkelijk uit de Newar-gemeenschap van Nepal en wordt vaak gegeten als snack of maaltijd.
Gundruk
Gundruk is een traditioneel Nepalese gefermenteerde groente, meestal gemaakt van bladgroentenĀ zoals spinazie of mosterdblad. Het wordt vaak gegeten als bijgerecht of gebruikt in soep en heeft een licht zure smaak door het fermentatieproces.
Aloo Tama
Aloo Tama is een traditionele Nepalees gerecht gemaakt van aardappelenĀ (aloo), bamboescheutenĀ (tama) en bonen. Het is een pittige en hartige curry die vaak wordt geserveerd met rijst. Het heeft een unieke smaak door de combinatie van de bamboescheuten en de specerijen.
Yomari
Yomari is een Nepalees zoet gerecht dat wordt gegeten tijdens festivals. Het bestaat uit een gestoomd deeg, meestal gemaakt van rijstmeel, gevuld met een mengsel van suiker, sesamzaad en kokosĀ of soms met een mengsel van zoete bonen. Het wordt vaak geserveerd tijdens het Yomari PunhiĀ festival.
Chiya (Nepalees thee)
Chiya is de traditionele Nepalees thee, vaak bereid met melk, suiker en een mengsel van kruiden zoals cardemom, kaneelĀ en gember. Het is een populaire drank, vooral in de ochtend of tijdens een sociaal bezoek.
Lassi
Lassi is een populaire drank in Nepal, die zowel zoet als zout kan zijn. Zoete lassiĀ is gemaakt van yoghurt en suiker, terwijl zoute lassiĀ meestal yoghurt, zout, kruiden en soms komkommer bevat. Het wordt vaak gedronken als verfrissing tijdens warme dagen.









